COPD

COPD – oftewel: chronische obstructieve longziekte – beïnvloedt jouw leven flink. Waar je in de beginfase misschien alleen moeite hebt met intensieve inspanningen zoals sporten, zijn uiteindelijk ook alledaagse dingen – zoals traplopen of boodschappen doen – niet vanzelfsprekend meer. Benauwdheid en een gebrek aan energie nemen de overhand. 

Fysiotherapeuten COPD

Nienke van Velzen

Luuk Gelissen

Wat is COPD?

  • Als je COPD hebt, adem je minder lucht in en uit. Bij inspanning raak je snel kortademig 
  • COPD is niet te genezen. Door te stoppen met roken en voldoende te bewegen, kun je wel zorgen dat de ziekte niet of minder snel erger wordt 
  • Door COPD kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Van bewegen word je kortademig. Dat is niet prettig, dus ga je inspanning vermijden. Daardoor nemen de klachten toe 
  • Fysiotherapie kan helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken 
  • Fysiotherapie bij COPD wordt in veel gevallen vergoed uit de basisverzekering. 
  • Als je COPD hebt kunnen je klachten plotseling erger worden. Dit noemen we een longaanval. Soms moet je dan naar het ziekenhuis. Mensen met COPD hebben een grotere kans op andere ziekten zoals hart- en vaatziekten. 

Wat doet de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in COPD?

De fysiotherapeut wil eerst meer weten over jou en je klachten. Hoe actief ben je in het dagelijks leven, hoe is het gesteld met je algehele conditie en je spierkracht en wat is jouw manier van ademhalen en hoesten? Om hier achter te komen, doet de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek en stelt je een aantal vragen. Vaak wordt bij dit onderzoek ook gebruikgemaakt van een conditietest, een stappenteller en/of een vragenlijst om te kijken hoeveel last je van je ziekte hebt. Na het onderzoek maak je samen een behandelplan. Voor de behandeling begint, kan het zijn dat je een fietstest bij een longarts moet doen om te kijken hoe je veilig en effectief kunt trainen. 

De fysiotherapiebehandeling kan bestaan uit 

  • het trainen van de conditie en spierkracht; 
  • oefeningen die helpen om in het dagelijks leven actiever te worden, en/of; 
  • oefeningen om beter te kunnen ademhalen. 

De fysiotherapeut leert je om tijdens én na de therapie actiever te zijn en te blijven. Als de behandeling klaar is, bekijk je twee of drie keer per jaar (of na een longaanval) samen met de fysiotherapeut hoe het gaat. Als het nodig is, wordt de behandeling tijdelijk hervat. De therapie wordt alleen blijvend voortgezet als het je echt niet lukt om zelfstandig actief genoeg te zijn. Dit noemen we een onderhoudsbehandeling.